top of page
Search

"Livet ER bedre ute"

  • Writer: Thomas Sagvik
    Thomas Sagvik
  • Feb 16, 2018
  • 2 min read

"Livet er ute" er et ganske så typisk ordtak for oss nordmenn, for oss som er glade i å være ute ihvertfall. Her om dagen hadde jeg 4 timer helt fri, bare for meg selv. Det var en tirsdag, og jeg satt foran peisen hjemme. Hvordan skulle jeg bruke disse timene?



Jeg anser meg selv som heldig som har knyttet et såpass nært forhold til naturen og friluftsliv. Det var aldri noe tvil om hvordan jeg skulle tilbringe denne ettermiddagen. Jeg pakket sekken med mat, et blad, musikk, telt, liggeunderlag, ved, øks, spade, kamerautstyr og alt jeg ville trenge for noen timer i skogen.


Det jeg sitter igjen med etter en slik dag kan nesten ikke beskrives med ord. Det må oppleves. Det å være alene ute, lage bål og finne roen, gjør noe med deg. Tankene blir så klare. Jeg føler meg så takknemlig for livet. Jeg kjenner pulsen og føler hjertet slå. Ingenting slår dette, for meg.


En artikkel i «National Geographic» fra 2016 som refererer til nyere forskning og undersøkelser som dokumenterer helseeffekt av nærhet til natur og utøvelse av friluftsliv sier at naturen får oss i bedre humør, hjelper oss mot stress og mental utbrenthet, og kan øke vår kreativitet med hele 50 %. En tur i skogen kan også redusere stresshormoner med opp til 16 %. En norsk studie fra 2014 viser også at aktive brukere og «elskere» av naturen ofte er mer fornøyd med livet og har mer positive og færre negative følelser. Så hvorfor ikke knytte seg litt nærmere naturen i 2018?


"Forskere hevder derfor at friluftslivets positive virkninger på menneskets mentale og fysiske helse ligger i dette at vi nærmer oss vår opprinnelige livsform."

Vårt forhold til natur synes å falle på plass når vi trekker inn vår evolusjonshistorie. Naturen synes å appellere til noe grunnleggende i oss. Den gir oss livsglede, og den hjelper oss til å gjenskape mental balanse når den moderne livsformen sliter for hardt på oss.


Økt livskvalitet, eller søken etter det gode liv, er dominerende årsak til at folk i Norden oppsøker natur, landskap og kulturmiljøer. Mellom 80 og 90% bekrefter dette i både danske, svenske og norske undersøkelser. Motivene er å oppleve naturen, dens stillhet og fred, stresse ned og kople av, komme vekk fra støy og forurensning, oppleve spor etter våre forfedre, være sammen med familie og venner og å få mosjon.


Dessuten har fritiden to til tre ganger større betydning for den enkeltes psykiske helse enn arbeidet. Friheten til å velge og å styre er større på rekreasjonsområdet enn innen arbeidslivet. Rekreasjonens aktiviteter og miljøer så som friluftsliv, hagestell, kontakt med dyr, sosial omgang, kultur, hobbyer, fiske og jakt, bade- og båtliv og musikk utgjør en vesentlig del av livsstil og miljøer som i over 70% dominerer årsaksmønsteret når det gjelder psykisk helse. De naturbaserte fritidsaktivitetene synes å ha den avgjort mest allsidig positive effekten når det gjelder psykisk helse. Forskere hevder derfor at friluftslivets positive virkninger på menneskets mentale og fysiske helse ligger i dette at vi nærmer oss vår opprinnelige livsform.


Følg meg på sosiale medier for å følge med tett på eventyret. Men ikke bruk for lang tid der, kom deg heller ut en tur ;-)



 
 
 

Comentarios


  • Svart YouTube Ikon
  • Black Facebook Icon
  • Black Instagram Icon

© 2018 Thomas Sagvik

bottom of page